Information om dessa sidor

Den här bloggen, som numera är vilande, har drivits som en ren hobby utan kommersiella avsikter. Målet har varit att ge olika typer av lokal information om Björkhagen och Skepparkroken som ligger i nordvästra
Skåne längs Skäldervikens norra kust c:a en mil från Ängelholms centrum. Även övriga Bjärehalvön har fått en del uppmärksamhet.

Bloggen har haft adressen r4t.com.
Den adressen kommer under 2021 att ersättas med ragnarl.wordpress.com.
r4t.com kommer sluta fungera i september 2021

Översikter till inläggen finns i menyraden under bilden högst upp på varje sida:
– om Björkhagen och Magnarp (Björkhagsindex)
– om Skepparkrokens historia (Skepparkroksindex)
– om Barkåkra, Bjäre och något om övriga NV-Skåne (Skåneindex)
– med foton som jag tagit själv (Fotoindex)
– om planer och nybyggnation som berör Björkhagen och Skepparkroken (Planindex)
Det är bara att klicka på lämpligt ord i menyraden.

Numera finns en Facebook-sida som heter ”Björkhagen och Skepparkroken”. Sidan finns på adressen: https://www.facebook.com/bjorkhagenochskepparkroken
På Facebook-sidan kommer även alla eventuella nya inlägg på bloggen att annonseras.
För den som använder Facebook är det bara att ”gilla” sidan för att se nyheter. Då är det också lätt att bidra med kommentarer och bilder, vilket alla är välkomna att göra.

Varför startade jag en blogg om Björkhagen och Skepparkroken?
Jag har varit sommarboende här sedan 1954 och bor permanent sedan 2006. Jag är intresserad av bygden och har samlat och lånat en hel del material som kan visas.

Om inte annat anges har jag tagit alla foton (utom vykorten) själv.

Kom gärna med kommentarer till de olika inläggen.

email

Hälsningar Ragnar Larsson

27 kommentarer till Information om dessa sidor

 1. Hej!

  Vilken trevlig sida!

  Finns det någon som vet var ”Skepparkroken No 13” låg?

  Hälsningar Anders

 2. Ragnar Larsson skriver:

  Inläggen ”Skepparkroken 1958” och ”Skepparkroken No 13 – Gummenas” tror jag ger svaret.

 3. Bengt Irhammar skriver:

  Hej!

  Vilken positiv överraskning din fina, utmärkta hemsida är!
  Hoppas du vill skriva i Hembygdsboken!
  Bengt Irhammar

 4. Ragnar Larsson skriver:

  Tack, materialet kommer med tiden att sina. Då kanske det blir tid att skriva något för Hembygdsboken. På dom här sidorna fokuserar jag mer på bilder än på text.

 5. Berit Gustafsson skriver:

  Hej!!!
  Vad roligt att jag hittade din sida. Jag har nämligen försökt att släktforska lite på Berggren i från Skepparviken och får se just dom på en bild. Hon som heter Augusta och som hade kommit hem från Amerika efter 35 år tillsammans med sin bror Axel, hon var ett kort tag gift med min svärfars farfar i USA( johan Bernholm) Och vi har försökt att komma fram till vad som hände med med Johan i Usa. Så om några ättlingar till Augusta, Axel finns kvar och som läser detta och har upplysningar så är vi tacksam för svar. Min svärfar börjar bli gammal nu och skulle gärna vilja veta lite om sin farfar.
  MVH Berit och Eno Gustafsson i Göteborg

 6. Ragnar Larsson skriver:

  Hej,

  kul att ni hittade hit. Jag har lagt en kopia av er kommentar i inlägget om syskonen Berggrens hus: Skepparkroken No 16 – Ola Påls

 7. Berit Gustafsson skriver:

  Tack för det!
  Vart har du fått det kortet och texten i från?
  Nu när vi vet hur huset ser ut så åker vi nog ner för att se oss omkring.
  Berit/Eno

 8. Ragnar Larsson skriver:

  Kortet har jag köpt på Tradera och texten är från Bjäre Härads Hembygdsförenings årsbok ”Bjärebygden 1962″. Där finns en artikel ”På vandring genom Skepparkroken med Ragnar Påhlsson hösten 1958″. Se inlägget ”Skepparkroken 1958

  Ni kan ju hyra huset en vecka. Sist i inlägget om huset finns en länk till Blocket där det hyrs ut.

 9. PeO Jansson skriver:

  Hej! Vilken trevlig blogg. Jag gör research för att skriva en bok om min farfars far Jan Petter Johansson, Haragården, Magnarp. Jag misstänker att han lärde sig båtbyggerikonsten av Hultarna i Björkhagen/Skepparkroken. Har du någon uppgift om båtvarv runt 1870-80?

 10. Ragnar Larsson skriver:

  Hej! Båtbyggeriet i Skepparkroken bör ha upphört c:a 1850.

  Bröderna Hult byggde sina ekor och pråmar i början på 1900-talet. Kanske har deras verksamhet gått i arv. Jag antar att du har läst Ella Johanssons ”Boken om Magnarp” där det står en del om Haragården och bröderna Hult.

 11. Jan Magnusson skriver:

  Hej ! Intressant blogg Du har. Fick tips av en vän. -Har en fråga om ella Johansson – bodde hon i gården som ligger som andra fastighet efter ”Kalle Carls” räknat från Ängelholm på höger sida ? – lever hon ? – Var på koloni på den gården mitten 40-talet-fanns en dotter som hette Ella .

 12. Ragnar Larsson skriver:

  Hej! Jag antar att du menar Ella Johansson som skrev ”Boken om Magnarp”. Jag vet inte var hon bodde men det dog en Ella Gertrud Johansson från Magnarp 2005. Hon var född 1927.

 13. Ove Torgny skriver:

  Hej
  Väldigt trevliga bloggsidor, roliga bilder och behändigt kort information. Jag ser fram emot att träffas…
  Ella Johansson, som skrev boken om Magnarp (via mitt Skåneförlaget, där den finns) är just den Ella som dog 2005. Hon och hennes man hade mycket att berätta om sin hembygd och var trevliga att samarbeta med.
  Ove

 14. Lisbeth Svensson skriver:

  Mycket trevlig blogg! Är själv uppvuxen i Magnarps Strand, men sedan många år utflyttad. Har dock en del släkt kvar. På min fars sida är det släktforskat ända tillbaka till 1600-talet, och man har hela tiden hållit sig i trakten. Ett av de två äldsta husen i Skepparkroken, de i själva ”kroken” där vägen går längs med havet, tillhörde min släkt. Tyvärr har vi inte lyckats ta reda på vilket av dem det är.
  Till PeO Jansson vill jag säga att vi troligen är släkt. En gren av släkten hamnade på Haragården, just nu har jag inte släktskapet aktuellt, men jag har det på papper i hyllan.
  @ Jan Magnusson: Den Ella som skrev boken om Magnarp var gift med min farbror Harry. Ella var född i det gula lilla huset på vänster sida om vägen på väg från flyget ner till Skepparkroken, precis före järnvägen. Det ligger lite högt upp.

 15. Ulf Mårtensson skriver:

  Detta är höjden av vacker nostalgi . Såg ett inslag i HD-tidningen .
  Sommaren 1949 hyrde mina unga föräldrar en del av Skräddarhuset tillsammans med vänner från Malmö , Lisa och Carl-Erik Thoren . Jag var 8 år och min syster 2 år.
  Vilken sommar vi hade !! Massor med trevliga kompisar . Jag kommer väl ihåg pensionatet som låg ovanför hamnpiren . Jag minns att uppe i kröken , i en liten backe upp , fanns ett röd lada , ganska hög , där man torkade tobaksblad . Till snus kanske ??
  Flera gånger fick jag följa med för att vittja bottengarn . Kan det ha varit Fiskar-Olle ?
  Det var mycket i luften . Från F10/Barkåkra . Kanske var det Vampires ?
  Jag har rest över hela världen . Skepparkroken är vackrast , eller kanske VIKEN där vi bor numera . Har kontaktat en gammal kompis från den tiden , Reidar Peters , en mycket berömd revisor från Malmö . Hans föräldrar hade en jättestor tomt inte långt från Skräddargården . Där fanns det alltid saft och bullar ! Tänk vad man kan minnas , jag blir snart 70 , haha !
  Jag skall hålla mig uppdaterad .

 16. Ragnar Larsson skriver:

  Hej Ulf, kul att höra om dina minnen.

  Om Skräddaregården kan du läsa här

  Med pensionatet menar du antagligen Villa Strandbaden som också fått ett inlägg liksom Mina Svensson som ägde det.

  Det var Thure Thörn som hade tobaksodlingen i Skepparkroken.

  1949 var det antagligen Vampire som flög över Skepparkroken. Snart ersattes dom av Tunnan. Lite F10-historia finns det här.

  Jag kommer ihåg Reidar Peters som är några år äldre än jag. Mina föräldrar hyrde hos Nordfeldts (brevid Skräddaregården) från 1954 och i nästan 20 år.

 17. Berit Gustafsson skriver:

  Hej Ragnar!
  Vi tog en liten tur ner till Skepparkroken i somras och då hade vi turen att någon fanns i Berggrens gamla hus så vi fick komma in och se hur det såg ut. Där inne få fanns det foto på Augustas föräldrar,mm som vi tog kort på.
  Du gör en enorm insats med din hemsida.
  Berit Gustafsson

 18. Linda Lundström skriver:

  Hej Ragnar.
  Jag har släktforska en del och min pappas släkt kommer från Magnarp 4 och hette Malmgrens. Det är verkligen jätteroligt att läsa om platsen och förslå lite mer om hur det var.
  I min pappas släkt går det en skröna om att en skeppare tog med sig en spansk fru hem efter en resa till sjöss på 1700 talet, är det något som du har hört talas om?

  Tack för en mycket intressant sida.

  Linda

 19. Lisbeth Svensson skriver:

  Så spännande, Linda! Min släkt består av skeppare långt tillbaka från Björkhagen/Skepparkroken. (Skepparens väg i Björkhagen är uppkallad efter min farfarsfar Johannes Nilsson.) Men den skrönan om att en skeppare tog med sig en spansk fru hem på 1700-talet har jag inte hört. Hade varit skoj om någon visste något om det.

 20. Ragnar Larsson skriver:

  Hej Linda,
  Jag har inte hört talas om en skeppare som tagit med en spansk fru hem.
  Omöjligt är det inte även om de flesta bjäreskepparna på 1700-talet seglade mest på Norden, Tyskland och kanske Holland och England.
  Hälsningar
  Ragnar

 21. Anna Darestam skriver:

  Hej!

  Jag går just nu en kurs där en uppgift är att undersöka det gröna kulturarvet kring sin egen tomt, det vill säga få fram så mycket som möjligt om hur det sett ut genom åren med tanke på växtlighet och bebyggelse. Jag bor i ett ganska nytt hus på Nätvägen (5), tidigare sommarstugetomt.

  Det jag undrar över är om du – eller någon annan som läser detta – har några äldre bilder (60- 70-tal framför allt) över sommarstugebebyggelsen kring Nätvägen eller om du vet någon som antingen kan berätta något om hur det sett ut eller ännu hellre har bilder på det?

  Tacksam för hjälp!
  Anna

 22. Ragnar Larsson skriver:

  Hej Anna,
  Tyvärr har jag inga äldre bilder från det området. Det låg tidigare en damm mellan Nätvägen och Kustroddarevägen. Idag är det bara ett sankt område kvar. Den dammen kallades Vångafloen (eller Vångafloden) av Skepparkroksborna.
  Claes Nilsson hade sitt trädgårdsmästeri i området längs Hults Lid. Du kan pröva med att fråga Lennart Olsson som bor i längst ner i Hults Lid. Det finns material om honom och hans hus på bloggen.
  http://r4t.com/2013/10/23/lennart-olsson-berattar-om-sitt-hus-och-om-livet-i-skepparkroken
  Hälsningar
  Ragnar

 23. Johan Brinck skriver:

  Hej Ragnar! Vet du när Barkåkra kyrkby genomgick laga skifte? Jag har inte hittat det i Lantmäteriets historiska kartor, men det borde ju varit på 1830-talet, cirka, som de övriga byarna.

 24. Ragnar Larsson skriver:

  Hej Johan,
  Jag har inte någon uppgift om laga skiftet för Barkåkra kyrkby.
  Enligt boken ”Barkåkra – kyrkan, byarna, socknen” av Jan Moen
  står det på sidan 136 att storskiftet var genomfört 1763.

  Enligt en skrift från Länstyrelsen om Magnarp
  står det på sidorna 19,20 att storskiftet för Magnarps by genomfördes 1826-7
  med laga skifte 1839.

  Eftersom laga skiftet beslutades 1827 är det väl troligt att det skedde på 1830-talet
  1809 låg gårdarna fortfarande samlade i Barkåkra kyrkby

 25. Caroline skriver:

  Hej,

  Vilken trevlig sida.

  Jag letar efter foto på vårt hus och hur det såg ut förr då vi ska renovera. Har du eller någon annan bilder från 30- talet till 70- talet från Vejbystrand där vårt hus möjligen kan finnas med. Huset ligger vid Sandlyckevägen/Tunnbyvägen.

  Vänliga hälsningar,

  Caroline

 26. Ragnar Larsson skriver:

  Hej,
  Tyvärr har jag inga bilder från Vejbystrand.
  /Ragnar

 27. Thomas Ehrstedt skriver:

  Hej!
  En fantastiskt bra blogg det här, för oss som är intresserade av Skepparkroken.
  Många generationer av mina förfäder kommer ifrån Skepparkroken. Gudmund Nilsson, som flyttade in i Gummenas gård med Pernilla Pehrsdotter omkring år 1797 (de gifte sig då), var min farmors farfars far (Gudmund Nilsson-Nils Gudmundsson-Gustav Bernhard Gudmundsson-Alfrida Gudmundsson/Ehrstedt-Sven Ehrstedt-Thomas Ehrstedt). Enligt Lennart Olsson, som nu bor i Gummenas gård, fick Gudmund och Pernilla huset i bröllopsgåva av Pernillas föräldrar, som var Per Påhlsson och Kersti Pehrsdotter. Dessa ägde även, och bodde i, Skepparkroken nr 7. Nu är det så att min släkt i Skepparkroken är äldre än så här. Gudmund Nilssons far var Nils Gudmundsson (f 1723) och hans far var Gudmund Larsson (f ca 1683). Båda dessa kommer från Skepparkroken. Mitt problem är att jag inte kan få reda på var i Skepparkroken dessa personer bodde, och var bodde Gudmund Nilsson innan han flyttade in i Gummenas gård? Av någon anledning börjar husförhörslängderna i Barkåkra kyrkoböcker (i alla fall de digitaliserade på Riksarkivet) först 1812, så där finns ingen hjälp att få. Vet du någonting om var dessa personer bodde, eller var jag skulle kunna finna information om det? Eftersom de är födda och uppväxta i Skepparkroken måste de ju ha bott i något av de nio husen som finns med på kartan från 1726.
  Vänliga hälsningar
  Thomas Ehrstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s