Magnarps strandpensionat i Björkhagen

I huset som ligger i hörnet av Björkhagsvägen och Långrevsvägen och som är byggt c:a 1930 har det funnits pensionat, telefonstation, mjölkaffär och internatskola.

F.d Strandpensionatet i Björkhagen februari 2018

F.d Strandpensionatet i Björkhagen februari 2018

Mellan 1925 och 1935 byggdes många hus i Björkhagen. På kartan från 1926 hittar man Björkhagsvägen, Skepparens väg och Strandridarevägen som alla har samma sträckning som idag. Majgårdsvägen gick då fram till Björkhagsvägen och Kustroddarevägen gick något krokig fram till Brynolfs gård. Långrevsvägen fanns ännu inte.

Björkhagen på häradsekonomiska kartan från 1926

Björkhagen på häradsekonomiska kartan från 1926

1935 var Björkhagen ännu inte etablerat som namn och pensionatet kallades ”Magnarps Strandpensionat”. Marken nedanför pensionatet var helt obebyggd.

"Magnarps Strandpensionat" i Björkhagen c:a 1935

”Magnarps Strandpensionat” i Björkhagen c:a 1935

Ella Johansson, som 1999 skrev ”Boken om Magnarp”, beskriver huset i boken:

Från omkring 1935 och in på 1950-talet fanns på tomten 6:89 ett pensionat öster om vägen, alldeles nere vid stranden. Då var inga hus byggda nedanför detta. Pensionatet drevs av Anna och Johan Nilsson. Från början fanns endast huvudbyggnaden men snart behövdes mer plats för att kunna ta emot flera gäster, varför annex uppfördes. Fru Anna var kokerska och skötte själv det mesta i köket, medan maken Johan skötte kontoret och tog emot gästerna. En servitris anställdes för sommaren liksom en lillpiga i köket. Sommaren 1942 var det jag som var lillpigan.

Även en telefonstation rymdes här. Under vintern var även detta Annas arbete men en ”telefonissa” fick ta över det arbetet under sommarmånaderna. Telefonstationen upphörde 1953.

Det räckte inte med detta, utan på gården fanns också en mindre byggnad, i vilken Johan hade en mjölkaffär. Det fanns vid den här tiden många sommargäster runt om i stugorna så kunder fanns det. Inte minst de många barnkolonier, som hade kommit till, behövde massor med mejeriprodukter. Affären var endast öppen på förmiddagarna. När mjölkskjutsen kom, lämnades stora kannor med mjölk och grädde som sedan såldes i ”lösvikt”. Johan mätte upp mjölken med sitt långskaftade litermått, eller grädde med det mindre decilitermåttet, den mängd köparen ville ha i sin medhavda spann, flaska eller gräddkanna.

Efter pensionattiden har här även bedrivits internatskola. Ansvarig för denna var en man vid namn Lundblad. Här fick rikemansbarnen läsa upp sig under sommarmånaderna för att lättare kunna gå vidare när den ordinarie skolan började igen på hösten.

Annexen har blivit avstyckade från fastigheten och är liksom huvudbyggnaden numera vanliga boningshus. Det äldsta huset ägs av Katarina och Jan Otterbrant. Annexen väster om vägen har Stig Nord som ägare.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Björkhagshistoria och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s