Emma Påhlsson minns vidare om sin Far – Sjökapten Erik Påhlsson – del 2

Emma Påhlsson (1853 – 1929) minns vidare (från del 1) i mars 1925 om sin far.

Nu skriver Emma om Eriks utbildning och om de första åren som styrman och kapten.
Hon listar kaptenerna i byn, berättar om varvet i Skepparkroken och om hamnen i Skälderviken.

Här följer del 2:

Eftersom Erik växte till, kom han ju från de hundåren, och steg i sjömansklasserna och blef en snart en duglig sjöman. Om vintrarna när han var hemma studera han flitigt på navigationen. Som lärare hade han gamla kaptener boende inom samhället.

År 1833 var han färdig med sina kunskaper i yrket och kunde ta sin styrmansexamen när han kom till Stockholm, och året därpå sin kaptensexamen äfven i Stockholm. Förmodligen var här ingen navigationsskola på närmare håll i den tiden. Så for han som styrman i flera år, först med kapten Lars Hulth från Skepparkroken, och sen med  kapten Johannes Klämilson(?) från Vejby, sedan med en kapten Axelsson från Skanör, till han sjelf fick eget fartyg att föra. Af gamla journaler finner jag att i april 1844 fick han sin första skuta att bli befälhafvare på, en skonare som hette Eulalia och hörde hemma i Malmö, och ägdes af redarna Olle Rehensburgs(?) söner. Med detta fartyg gjorde han cirka 10 resor första året, mest på Norrland, Norge och Skåne. På följande åren företogs resorna mer på England, Ryssland, Finland, Sverige och Danmark.

År 1849 fick han ett annat större fartyg att föra, en skonare som hette Orion, och ägdes av samma rederi. På detta fartyg var de 6 mans besättning, på Eulalia endast 5 man kaptenen inräknad. Nu gick turerna oafbrutet på Stockholm, Ryssland, Norrland och England. Lasterna bestod vanligen af råg till Sverige och trä till England.

Vid denna tiden på fyrtiotalet var här många skeppare i Skepparkroken inalles en 12 stycken. Bröderna Per och Erik Påhlsson, bröderna Mathis och Petter Nilsson, bröderna Per och Nils Gudmunsson, bröderna Lars och Anders och Nils Hulth, bröderna Jönspetter och Mathis och Carl Pålsson. Af pojkarna hade blitt dugliga män, och nu rådde nästan välmåga i den lilla byn.

Här var äfven då skeppsvarf och byggdes flera rätt stora fartyg för skeppsredare i Göteborg, här var gott om skeppstimmar, och ett utmärkt läge för att få fartygen i sjön, emedan just vid varfvet, var ett ansenligt djup, enda in till stranden.

Ännu finns varfskåsen kvar, så man vet platsen, äfven i våra dagar. Skeppsbyggmästaren hette Sjöberg, och byggde äfven ett hus i byn, nuvarande Hellbergs. Sista fartyget som byggdes här på varfvet var en brigg som hette Najaden och kaptenen hette Golher (?), en Göteborgare. Redarna som var ägare till briggen voro Göteborgare. Denna skuta byggdes troligen 1839 eller på 1840talet enligt vad jag genom berättelser kan lista ut i min nit.

Det blef ett stort fel när Engelholms de vise fäderne byggde hamn vid Rönne åns utlopp som de snart fick ångra. Hamnen skulle de lagt vid Skepparkroken där som var rätta djupet och läget. De erfarne sjömännerna här ute förehöll nog de goda Engelholmarna att det aldrig gick väl med deras hamnbygge, medan de kände allt för väl till havets nycker på rönnesand och vid åmynningen när de västliga stormarna rasade, men de både ville och skulle ha hamn, som också blev färdig 1856, till en början hade den ju lite betydelse för dessa bygder men är nu för många år sen alldeles slopat och de åt sitt öde lämnade hamnarna se icke mycket ut för verlden nu mera, men vad de göra, så tala de tillräckligt ändå om tider som svunnet.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s