De sista som bodde på tegelbruket vid Skepparkroken (del 1)

Att det fanns ett tegelbruk ovanför Skepparkroken på 1700- och 1800-talet har beskrivits tidigare. Tegelbruket, som ägdes av Engeltofta, lades troligen ner ungefär 1880 och idag finns inga rester kvar. Det mesta av byggnaderna revs men ett bostadshus blev kvar och det arrenderades av lantbrukaren Nils Petter Olsson (1848-1928) och hans hustru Botilda (1852-1900).

Engeltoftas tegelbruk vid Skepparkroken på en karta från 1809

Engeltoftas tegelbruk vid Skepparkroken på en karta från 1809

Året efter hustru Botildas död köpte Nils Petter Gummenas gård i Skepparkroken. Han fortsatte dock att arrendera Tegelbruket och flyttade inte ner till gården i Skepparkroken förrän c:a 1910 då sonen Arvid Nilsson (1882-1973) tog över arrendet på Tegelbruket. Dottern Agnes Nilsson (1884-1971) flyttade med till Skepparkroken för att ta hjälpa sin far och hon bodde ogift kvar på gården hela sitt liv. Idag ägs gården av Agnes systerson Lennart Olsson. På bilden syns Nils Petter till höger och Agnes till vänster troligen tillsammans med det årets sommargäster.

Nils Petter Olsson till höger och Agnes Nilsson (3:e från vänster) c:a 1925

Nils Petter Olsson till höger och Agnes Nilsson (3:e från vänster) c:a 1925

Fakta kommer från Lennart Olsson. Mer om sonen Arvid, som senare flyttade till Luntertun, kommer i nästa inlägg.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till De sista som bodde på tegelbruket vid Skepparkroken (del 1)

  1. schoug skriver:

    Väldigt intressant läsning! har bott i Björkhagen i mina 25 år och har aldrig vetat om detta! Så det uppskattas! Men ja kanske kan tipsa om en sak? Det finns nämligen en ”förening” som heter geocaching där man lägger ut en ”skatt” vid intressanta platser och så får andra deltagare hitta dit med hjälp av GPS koordinater och lite kluriga ledtrådar. Har själv precis lagt ut två idag men tyvärr har ja inte lika mycket historia i huvudet som du verkar ha. Så det kanske är något du hade gillat att titta in på, en perfekt liten ”hobby” när man är ute och går och hittar nya historiska platser 🙂 är det något du vill veta mer om kan du alltid surfa in på http://www.geocaching.com. Jag hade gillat att få se mer historiska platser i min omnejd 😀 Mvh Linus Schoug

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s