Skepparkrokens urmakeri

I den gård i Skepparkroken som har nummer fyra på de gamla kartorna fanns ett litet urmakeri mellan 1905 och 1919. Gården kom på 1940-talet att kallas Solgården.

Skepparkroken 1726 och 1809

Skepparkroken 1726 och 1809

År 1896 köpte lantbrukaren Johannes Andersson (1842-1915) från Magnarp Solgården. När Johannes dog övertog sonen Josef (1884-1971) gården och han ägde den till 1942, då han gifte sig med Ester Thörn och flyttade till henne i huset med affären i backen ner till Skepparkroken.

Solgården i Skepparkroken på Maja Björlings tid på 1960-talet

Solgården i Skepparkroken på Maja Björlings tid på 1960-talet

Men Johannes hade även en äldre son, Alfred (f. 1877), som var låghalt och därför inte var intresserad av att ta över lantbruket. Han hade i stället gått som lärling hos urmakare Johan Nilsson i Munka Ljungby och 1905 öppnade han ett litet urmakeri i gården i Skepparkroken. Alfred gifte sig med Astrid 1908 och han drev urmakeriet i Solgården till 1919 då han övertog Nilssons urmakeri i Munka Ljungby. När hustrun Astrid avlidit, gifte Alfred om sig och han fick sammanlagt 14 barn.

På sidan 27 i Hjärnarpsbladet, mars 2011, står den artikel som har gett underlaget till det här inlägget.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Skepparkrokens urmakeri

 1. Keth-Bodil Andersson skriver:

  Detta med urmakeriet har jag aldrig vetat.Mycket intressant! Vi bodde i Solgården några somrar på 50-talet. Då ägdes gården av Eva Lundberg, Nizzadamen kallad eftersom hon bodde i Frankrike på vintern. Solgården är mitt favoritställe i Skepparkroken. Vi bodde i undantaget. Eva var estet. Hon inredde så det blev jättemysigt. Det fanns ett blått rum, ett rött rum och ett grönt rum. Visserligen möglade skorna i garderoben och mössen gick ut och in som de ville. En gång hade en mushona byggt bo i en kastrull och fött en kull ungar där. Min mamma gillade inte det.
  Hur kommer Maja Björling in i bilden? Hon hörde väl hemma i Rosengården?

 2. Ragnar Larsson skriver:

  Maja Björling hade tillbringat några barndoms somrar i Skepparkroken på 1920-talet. C:a 1960 köpte hon Solgården där hon bodde sommartid in på 1980-talet. Hon hyrde även ut till sommargäster.
  Jag vet inte när hon sålde Solgården.
  I Rosengården bodde Maja Beijer som drev barnkoloni tillsammans med Ida Westdahl.

 3. Keth-Bodil Andersson skriver:

  Förlåt! Jag blandar ihop Majorna Björling och Beijer. När Maja Björling bodde på Solgården var jag överhuvudtaget aldrig i Skepparkroken. Därav missen.
  Keth

 4. Ragnar Larsson skriver:

  Kettan, det är helt OK. Du är en av de få som fortfarande har koll på vilka som bodde i Skepparkroken på 1950-talet. Hälsningar Ragnar.

 5. Per-Ola Ulvenblad skriver:

  Hej!

  Stort tack för en trevlig och informativ webplats! Alfred Andersson är min morfar och det är väldigt spännande att ta del av all kunskap ni har tagit fram!

  M v h

  Per-Ola Ulvenblad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s