Strandstrid i Björkhagen

NST har i två artiklar tagit upp anklagelser om överträdelser av strandskyddet i Björkhagen. Det gäller området nedanför de två fastigheter som har en liten stig mellan sig och vattnet och som syns på vykortet från 1959.

Del av vykort över Björkhagen från 1959

Del av vykort över Björkhagen från 1959

Båda tomterna har idag nya hus. De är de två husen till höger på bilden nedanför. Bilden är tagen i februari 2011 från bryggan i Björkhagen.

Hus vid Strandridarevägen i Björkhagen i februari 2011

Hus vid Strandridarevägen i Björkhagen i februari 2011

Anklagelsen gäller dels att den lilla stigen som tidigare har varit relativt frekventerad nu är svårframkomlig. Stigen, som knappt är synlig från Magnarpssidan, kommer framvid det lilla lusthuset som sedan gammalt ligger i hörnet av en av tomterna. Lusthuset syns på bilden nedanför.

Strandridarevägen i Björkhagen i juni 2011

Strandridarevägen i Björkhagen i juni 2011

Den andra anklagelsen gäller den nya kås som anlagts snett nedanför en av tomterna och där det gjutits betong på marken för att skapa en stig dit. Dessutom har betong använts för att bygga kåsen. Äldre kåsar skapades med handkraft av endast stenar och timmerstockar. Se exempel i Skepparkroken och Björkhagen. Betongen på land känns mycket malplacerad.

Nyanlagd kås nedanför Strandridarevägen i Björkhagen (juni 2011)

Nyanlagd kås nedanför Strandridarevägen i Björkhagen (juni 2011)

Den äldre kås som ligger i området har funnits sedan minst mitten på 1800-talet. Den kallas Brynolfs kås efter Johan Brynolf som hade sin båt där. Det svanpar som har sitt revir vid kåsen har nyligen fått sitt rede med ägg förstört av högt vatten.

Brynolfs kås i Björkhagen i juni 2011

Brynolfs kås i Björkhagen i juni 2011

Den första NST artikeln från 2011-03-09 beskriver den anmälan som gjorts av Magnarps bysamfällighet som äger marken. Artikeln är illustrerad av ett flertal bilder – fler på hd.se än i pappersversionen t.ex. den här.

Den andra artikeln i NST 2011-06-09 (sid A7) handlar om att anmälan lämnats till åklagare.

Vad gäller gångvägen, där en fastighet har gjort en utfyllnad på två-tre meter utanför sin gräns, kunde han se att det hade skett en viss privatisering men samtidigt bedömdes det inte som något brott mot strandskyddet. Därför går inte miljökontoret vidare med den delen.
Men man ser allvarligare på den otillåtet byggda hamnen. I det fallet har miljökontoret gjort en anmälan till åklagare eftersom det finns en misstanke om brott mot strandskyddet.

Kenneth Olsson, styrelseledamot i Magnarps bysamfällighet, konstaterar att myndigheterna får ta ansvaret för oklarheterna kring hamnen.
— Men när det gäller gångstigen så är vår ambition att återställa den i ursprungligt skick, för folks allmänna trevnad. Sen får vi se vem som ska ta det ekonomiska ansvaret, men vårt mål är att den som åstadkommit skadan också ska stå för det, säger han.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Björkhagshistoria och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s