Barkåkraplanen uppe för beslut

Följetongen om ”Fördjupad översiktsplan Barkåkra” får ett nytt kapitel när den nu står på dagordningen för Kommunfullmäktige 2011-02-21. Planen finns i en ny version som kan laddas ner här (pdf 2,35 MB).

På sidan 22 finns en bild över Björkhagen och Skepparkroken som ser identiskt lika ut som bilden från versionen från mars 2010 (den kan laddas hem här – pdf 7,19 MB).

Björkhagen och Skepparkroken i Barkåkraplanen februari 2011

Björkhagen och Skepparkroken i Barkåkraplanen februari 2011

Om Björkhagen och Skepparkroken står det som tidigare:

Såväl Björkhagen som Skepparkroken kan växa norrut i en kvartersstruktur som kopplar samman bebyggelsen med den befintliga. På flera ställen finns möjlighet att knyta samman ett nytt gatunät med det befintliga. En gata i sydöst-nordvästlig riktning anläggs för att i första hand underlätta för stadsbusstrafiken, men där även fotgängare,cyklister och bilar är välkomna. Denna gata utgör gräns för bebyggelsen mot nordöst. Gränsen är naturlig även med hänsyn till de många fornlämningar som finns i området, se s 34, terrängen med flera gamla grustag och deponier, se s 37.Grönkilen mellan Björkhagen och Skepparkroken förstärks och bevaras, se s 32.

Uppskattningsvis kan utbyggnadsområdena rymma runt 200 bostäder med övervägande enfamiljshus.

Även bilden för delen mellan Skepparkroken och Skälderviken ser likadan ut som tidigare.

Delen mellan Skepparkroken och Skälderviken i Barkåkraplanen februari 2011

Delen mellan Skepparkroken och Skälderviken i Barkåkraplanen februari 2011

Länsstyrelsen kom med hård kritik mot planen som den presenterades i mars 2010. Det ser ut som den nya planen är mycket lik den gamla. På en mailfråga till kommunstrateg Diana Olsson om man har valt ignorera Länsstyrelsens invändningar fick jag svaret:

Nej, kommunen har inte ignorerat Länsstyrelsen på något sätt däremot delar vi ju inte deras uppfattning i alla delar. Vi har tydliggjort de tre delar som länsstyrelsen har haft invändningar emot dvs på vilket sätt vi frångått ÖP 2004, förtydligande av anledningen till att vi vill ha kvar området väster om järnvägen och förtydligande kring hur vi ser på riksintressen och övriga intressen. Vi har haft dialog med Länsstyrelsen under framtagande av antagandehandling, när antagandehandlingen är beslutad går den också enligt gängse regler till Länsstyrelsen.

Pågatågsstationens läge är ännu mer oklart än tidigare – någonstans mellan Lingvallen och norr om Skepparkroksvägen.

Pågatågsstationens slutliga placering i området löses i framtida lokaliseringsutredning som följs av detaljplan. Området för den placering som förordas ligger mellan Lingvallen i söder och norr om viadukten vid väg 1704. Stationen kommer att ligga på en plats utmed denna sträcka. Lokaliseringen ska vara klar innan struktur, omfattning och
utformning för den stationsnära bebyggelsen tas upp för behandling.

Det ser ut som om man har tagit flera steg bakåt än framåt. Vi får hoppas att Kommunfullmäktige fattar ett klokt beslut.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Planer och nybyggnation och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s