Thörns gård i Skepparkroken

Thörns gård ligger på höger sida vid backen ner mot Skepparkroken. Familjen Thörn ägde gården mellan 1888 och 1965 då den såldes till Gösta Melin. Thure (1905-1971) och Inez (1905-1990) Thörn med dottern Else blev den sista lantbrukarfamiljen på gården.

Det finns en vacker gåramålning som visar gården strax efter att Villa Strandbaden byggts 1907. Tavlan är osignerad men den kan vara målad av Brink som gjort flera gåramålningar i trakten runt sekelskiftet. Alfred Thörn (1858-1944) var lantbrukare på gården och han var 50 år 1908. Kanske målades tavlan som en femtioårspresent.

Thörns gård i Skepparkroken på gåramålning från c:a 1908

Thörns gård i Skepparkroken på gåramålning från c:a 1908

Klicka här för större storlek på bilden.

Keth Andersson har nyligen träffat Else och hon berättar om tavlan och gården.

”På gårdsplanen står husaren och lantbrukaren Alfred Thörn. I charabangen sitter närmast konstnären Oskar Thörn och bortom honom Hugo Thörn. Hugo emigrerade senare till Amerika.
På tavlan finns både svarta och röda kor. Kanske en konstnärlig vinkel. Under Elses tid var alla kor av den röda sorten. Verandan byggdes senare ut till dubbel storlek och en rund finingång gjordes i hörnet av huset och logen och huset rappades så småningom. Annars är det sig likt. Det stora trädet till höger om huset är ett päronträd. Det kallades för tretedödenträdet. De vuxna sa att om man åt tre sådana päron i streck dog man. Jag vill minnas att det var vanliga gråpäron. Kanske bar det inte så mycket frukt så man ville inte att alla ungar skulle äta upp dem. Högre upp fanns ett augustipäronträd som vi fick äta hur mycket vi ville av.”

Vagnen (charabangen) på gårdsplanen är troligen samma som spelmännen satt i på midsommarbilderna från 1956. Där är det Oskar Thörn (1889-1964) som är kusken med hög hatt.

Gåramålningar (läs om gåramålningar) är kända för att vara förskönande. Det här fotot från ungefär samma tid visar huset.

Thörns gård i Skepparkroken c:a 1910

Thörns gård i Skepparkroken c:a 1910

Nästa kort, också från ungefär samma tid, visar backen ner mot Skepparkroken med Skepparegården till vänster och Thörns gård till höger. Det lilla huset vid vägen på Thörns gård är borta nu men det fungerade som svinstia till början på 1960-talet.

Backen ner mot Skepparkroken c:a 1910

Backen ner mot Skepparkroken c:a 1910

Nästa kort visar hur gården såg ut från stranden. Kvinnan och barnet är okända. Fotot är kanske också från samma tid eller möjligen något senare (20-tal?).

Thörns gård i Skepparkroken med okända personer (1920-tal?)

Thörns gård i Skepparkroken med okända personer (1920-tal?)

1910 låg Thörns gård öppet med Påhlssons gård (Skepparegården) på andra sidan vägen och Almgården en bit bort (till vänster på bilden).

Almgården, Thörns gård och Skepparegården c:a 1910

Almgården, Thörns gård och Skepparegården c:a 1910

Så här såg det ut i Januari 2010

Skepparkroken i januari 2010

Skepparkroken i januari 2010

Ragnar Påhlsson beskriver gården, som har No 3 på kartan från 1958:

3. Thörns
På motsatta sidan av vägen ligger en gård, som i början av 1800-talet ägdes av en lantbrukare, som hette Pål Månsson (f.1778 och d.1853) och hans hustru Karna (f.Persdotter 1784 och d.1856). Han var en ovanligt stor och stark man, som ingav respekt, när han inför godsägaren skulle framföra bybornas önskemål. Sedan innehades gården av hans son Jöns Petter Pålsson och därefter av dennes son Gunne Pålsson, men år 1888 reste han med hela sin familj till Amerika. Då köpte lantbrukaren och husaren Alfred Thörn (f.1858 och d.1944) och hans hustru Elin (f.Nilsson 1860 och d.1944) gården, och efter deras död övertogs den av yngste sonen Thure Thörn och hans hustru Inez, de bebor den nu med dottern Else.

Ytterligare två familjer bor på tomten, i huset närmast gården f.d. lantbrukaren Josef Andersson och hans hustru Ester: den senare har innehaft den lilla diversehandel, som är inrymd i huset, men hon har överlåtit den till sin syster fröken Anna Thörn.

I det andra huset bor en son till nyligen avlidna fru Helga Jönsson (f.Thörn 1891 och d.1958), trädgårdsmästare Ragnar Jönsson.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Thörns gård i Skepparkroken

  1. Eddy Widborg skriver:

    På vår vägg hänger en tavla – en gåramålning från Västra Karup, Bjäre h. Idag har jag konsaterat att tavlan är signerad ärad. Den föreställer utsikten från Glimminge by mot öster med Västra Karups kyrka och Drottninghall och en gård: Karup nr ? Vi har den efter min hustrus mor som var född på denna gård. I Idag har jag konsaterat att tavlan är målad av Brink. Jag skulle vilja veta mer om Brink hälsar eddy-genealog@telia.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s