Rosengården i Skepparkroken

Den gård i Skepparkroken som kallas Rosengården är en av de äldsta i byn. Gården finns med som nummer 5 på kartorna från 1726 och 1809.

Skepparkroken 1726 och 1809

Skepparkroken 1726 och 1809

Gården har byggts om och byggts till genom århundradena. Idag ligger den dold bakom en hög häck och i november 2009 såg den ut så här.

Rosengården i Skepparkroken i november 2009

Rosengården i Skepparkroken i november 2009

Om man tittar från ett annat håll ser det ut så här

Rosengården i Skepparkroken i november 2009

Rosengården i Skepparkroken i november 2009

På ett något äldre foto, från Lennart Rydbergs samlingar, syns huset genom den portal som finns i den östra längan. Portalen syns inte från vägen men den finns bakom flaggstången på den översta bilden.

Rosengården i Skepparkroken på äldre foto

Rosengården i Skepparkroken på äldre foto

Gösta Hellberg kallar huset Dahlbergsgården i en artikel i om Mina Svensson i Bjärebygden 1993. Ragnar Påhlsson ger huset No 10 på sin Karta 1958 och han beskriver huset så här:

10. Rosengården
”Rosengården” är en gammal gård, som fanns redan år 1730. I början av 1800-talet bodde där en gumma, som kallades Per Nilskan. När hon dog i början av 1830-talet, köptes gården av sjökapten Lars Hulth (f.1802 och d.1847) och han byggde om den. På 1860-talet övergick gården till hans svärson, sjökapten Petter F. Dahlberg (f.1833 och d.1918) från Malmö, gift med Lovisa Hulth (f.1834 och d.1917) och efter bådas död övertog dottern, fru Femelia Nilsson, gården och uthyrde den ett par år till badgäster; men omkring år 1920 sålde hon den till fröknarna Ida Westdahl och Maja Beijer från Lund, vilka i många år hade sommarkoloni där för barn från hemstaden.

Under åren 1859-1863 var Petter F. Dahlberg styrman på skonaren ”Charlotta” från Malmö under befäl av kapten Nils Hulth.

Nuvarande ägaren, civilingenjör Gunnar Westdahl från Göteborg, som är brorson till fröken Ida Westdahl, har för ett par år sedan renoverat och moderniserat gården.

I den lilla fristående stugan med gaveln mot vägen bodde under senare delen av 1800-talet en man, som hette Jöns Persson (f.1833 och d.1903) och hans hustru Kersti (f.1837 och d.1888). Sedan flyttade Joel och Mina Svensson jämte deras mor Neta (f.Johansson 1844 och d.1919) dit. Neta var bybornas ”skickebud”, hon sålde deras fisk och ägg m.m. och köpte till dem, vad de behövde från Ängelholm, dit hon regelbundet promenerade med sina korgar, en framtill och en på ryggen. År 1927 flyttade fröken Mina Svensson till villa ”Strandbaden”.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Rosengården i Skepparkroken

 1. Keth Andersson skriver:

  Jag tror att det gamla vykortet visar vad jag kallar Solgården. Det är gården mellan Rosengården och Hults gård. Ingången till Solgården är just så här på vänstra sidan av kullerstensgården. På Rosengården tror jag det alltid varit på höger sida. På kortet ser man på höger sida ett fiskenät som hänger på tork. På Solgården bodde fiskaren Josef Andersson innan han gifte sig med Ester Törn och flyttade till hennes hus. Ännu på 50-talet hade Josef sina nät utanför Solgården. Vi bodde där några somrar på 50-talet då det ägdes av Eva Lundborg, kallad Nizzadamen eftersom hon bodde i Nice vintertid.
  Vad tror ni andra?

 2. Ragnar Larsson skriver:

  Keth, du har rätt. Jag har tagit bort vykortet.

  Information om Solgården finns här

 3. Maria Karlsson skriver:

  Jag har tillbringat en stor del av min uppväxt på rosengården på 70-talet som då ägdes av Daniel Lindström läkare. Hans dotter var och är min bästa vän. Min mormor bodde på Hults gård och det var bara en gård emellan, Maja Björlings, vilket var jätte läskigt att springa förbi där på baksidan. Det äldre fotot är från det som vi kallade gången i rosengården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s