Hamnar i Skälderviken 1716

karta Skåne 1716

Text på karta över Skåne från 1716

På en karta över Skåne från 1716 finns mycket intressant. Kartan är från en tid då ”försvenskningen” av Skåne fortfarande pågick och den är sannolikt framtagen för militära ändamål. Skåne var visserligen svenskt sedan freden i Roskilde 1658 men krigen med Danmark hade varit många därefter och delar av Skåne hade återtagits av Danmark för att senare tas tillbaka av Sverige. Ängelholm hade bränts ner i april 1678.
Hela kartan ser ut så här – de kraftiga linjerna markerar häradsgränser.

Karta Skåne

Karta över Skåne från 1716

och tittar vi närmare på nordvästra Skåne börjat det bli riktigt intressant. Man hittar t.ex. Skepparkroken som var etablerat sedan minst 1600-talet. Skepparkrokens hamn betjänade huvudsakligen Engeltofta och Ängelholm. Skepparkroken hade även ett skeppsvarv som upphörde i mitten på 1800-talet. Man hittar följande citat i en av böckerna om Helsingborgs historia.

I slutet av år 1694 hade Söfren Jörgensen tillsammans med en Stockholmsköpman låtit bygga ett fartyg på över 30 läster i Skepparkroken

karta Bjäre Skepparkroken Skåne 1716

Nordvästra Skåne 1716 – del av Skånekarta

Förutom Skepparkroken var tidigare Gryts läge en viktig hamn på Skäldervikens norra kust. Gryts läge låg utanför Stora Hult söder om öarna Grytskär. Gryts läge (även kallad Grytehamn eller Grytan) var en viktigt hamn för att skeppa ved till Danmark på 1500- och 1600-talet.

Halsa hamn, som står med stora bokstäver, låg nära Jonstorp och finns fortfarande med på kartor (Halsahamn). Halsa hamn fungerade tidvis som hamn för Helsingborg. Hamnen gjorde det möjligt, för fartyg som kom norrifrån med varor till Helsingborg, att slippa betala öresundstull till danskarna. På 1780-talet gjordes en seriös utredning om att gräva en kanal från Råå till Halsa hamn. Kostnaden beräknades till över 17 miljoner riksdaler. Projektet påbörjades aldrig.

Arild var en annan viktig hamn på sydsidan av Skälderviken.

Engelholms hamn, som färdigställdes 1856, konkurrerade ut Skepparkroken som hamn. Eftersom öresundstullen upphörde 1857 och järnvägen kom blev dock hamnens storhetstid kort. Hamnbolaget gick i konkurs 1896.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skånehistoria, Skepparkrokshistoria och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hamnar i Skälderviken 1716

  1. katsura skriver:

    Spännande läsning…ser fram emot mer! God Jul!

  2. Ragnar Larsson skriver:

    Tack och God Jul själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s