Skepparegården i Skepparkroken

Skepparkroken vykort

Skepparkroken No 2 – Skepparegården på Torssells tid

Torssell mässingslampett Barkåkra kyrka

Torssells mässingslampett i Barkåkra kyrka

När man åker nedför backen till Skepparkroken ligger på vänster hand ett hus med tre längor.
En del, den s.k lillstugan, är från 1700-talet medan de övriga två delarna uppfördes 1855 av Brita-Christina Påhlsson. Hon var hustru till sjökapten Erik Påhlsson, som kunde vara borta på sina resor i tre år.

Många minns idag huset som bostad och verkstad åt konsthantverkaren Karl Erik Torssell med familj. Karl Erik Torssell var känd för sina mässings- och tennarbeten. Hans vackra mässingslampetter finns i många hus i trakten. Två stycken, av en större storlek, finns i Barkåkra kyrka. Karl Erik Torssell berättade att Riksantikvarieämbetet hade krävt att de skulle tas bort, vilket församlingen vägrade. De sitter kvar än idag.

Karl Erik Torssell kunde även berätta barndomsminnen från  släktmiddagar då han träffat Selma Lagerlöf, som han då upplevde som en mycket sträng tant som ofta luktade sprit.
Barnbarnet Malin Appelgren Paulsson för modellerna och traditionen från Karl Erik Torssell vidare.  Den vackra mässingslampetten till vänster säljs nu under namnet kungalampetten.

Fler bilder från Skepparegården finns i ett senare inlägg.

Ragnar Påhlsson, som beskrev Skepparkroken 1958, skriver så här om sina farföräldrars hus som har nummer 2 på hans karta:

2. Skepparegården
Nästa ställe kallas ”Skepparegården” och är beläget nedom backen. Gården d.v.s. boningshuset och komb. stall- och loglängan byggdes år 1855 av min farmor, Brita Christina (f.Hulth 1816 och d.1892), medan min farfar, sjökapten Erik Påhlsson (f.1809 och d.1892), var ute på sjön. Han var befälhavare på skonaren ”Eulalia” åren 1844-1848, på skonaren ”Orion” åren 1849-1853 och på barkskeppet ”Prins Gustaf” åren 1854-1865, alla från Malmö.

På tomten fanns redan förut den s.k. ”Lillstugan”, som torde vara från 1700-talet, och i den bodde mina farföräldrar en tid, innan de flyttade in i nybygget. Åren omkring 1900 bodde i den gamla stugan en gumma, som hette Ana Nilsson.

Erik och Brita Christina Påhlsson hade tre barn, som vuxit upp på gården: Axel (f.1850 och d.1923) min far, Emma (f.1853 och d.1929) och Paulina (f.1855 och d.1909).

Sedan min farfar år 1865 lämnat sjön och bodde på gården, ägnade han sig åt hemmet och lantbruket samt åt fiske.

Efter föräldrarnas död övertog dottern Emma gården, lantbruket utarrenderades, och hon bodde där till sin död år 1929, då tre döttrar till Paulina Kjelsson (f.Påhlsson): Anna, Stina och Ruth, köpte den och inredde två lägenheter i uthuset för att använda dem till sommarbostäder. År 1955 köpte konsthantverkare Karl Erik Torssell och hans hustru Brita det stora boningshuset, som de på ett berömvärt sätt restaurerat och givit namnet ”Skepparegården”: hos föräldrarna bor sonen Bo och dottern Lena Eriksdotter. Samma år köpte biskopen Nils Bolander i Lund den lägenhet, som han tidigare hyrt till sommarbostad. Även ”Lillstugan”, som äges av tandläkare Stina Kjellsson i Ängelholm, har på ett pietetsfullt sätt renoverats i år.

Från tidiga barndomen ha vi syskon i flera somrar bott med våra föräldrar i ”Lillstugan” och i en paviljong, som vi hade på ängen, och vi ha många glada minnen från dessa tider.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s