Ola Påls hus i Skepparkroken

Ett av de äldre husen i Skepparkroken är det som har nummer 16 på Ragnar Påhlssons karta från 1958. Det låg ett hus här som nummer 6 på kartan från 1726. Eftersom det inte finns med på kartan över Skepparkroken 1809 kan vi anta att det rivits och blivit återuppbyggt någon gång efter 1809. På kartan från 1809 kan man längst till vänster (väster om den ännu inte uppförda Skräddaregården) se ett hus som ligger på en åkerlapp som tillhör nummer 6. Av något skäl tycks gården vara tillfälligt flyttad.

Skepparkroken 1726 och 1809

Skepparkroken 1726 och 1809

Här är huset till höger på ett vykort poststämplat 1945.

Skepparkroken vykort

Skepparkroken no 16 på vykort poststämplat 1945

Ragnar Påhlsson beskriver det 1958:

16. Ola Påls
Nästa lilla stuga kallades i början av 1800-talet för ”Ola Påls” efter Ola Pålsson, som hade sitt hem där. Sedan bodde där en husar, som hette Anders Cronvall, och hans hustru Christina, och därefter soldaten Anders Berggren (f.1841 och d.1916) med sin hustru Kjersti (f.Bengtsdotter 1844 och d.1921). Berggren tjänade i 14 år som soldat under Engeltofta gods, och sedan arbetade han vid SJ banavdelning. Efter föräldrarnas död bodde dottern Alma kvar, och efter något år återvände systern Augusta och brodern Axel från Amerika, där de vistats i 32 år. Nu är fröken Alma Berggren ensam och bor fortfarande i stugan.
Gemensamt för syskonen Berggren har genom åren varit att de med förkärlek satt på sin bänk vid vägen utanför stugan och följde med intresse, vad som tilldrog sig i byn.

Det är syskonen Berggren, som Ragnar Påhlsson skriver om, som syns på kortet:

Skepparkroken no 16 på vykort med syskonen Berggren

Skepparkroken no 16 med syskonen Berggren

Fler bilder på syskonen Berggren finns i ett senare inlägg.

I november 2009 ser huset ut så här från ett annat håll.

Skepparkroken

Skepparkroken No 16 i november 2009

och det hyrs ut veckovis.

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ola Påls hus i Skepparkroken

 1. katsura skriver:

  Fascinerande att husen är så gamla och att platsen är sig lik, med tanke på bilden från 1945!

 2. Ragnar Larsson skriver:

  Bilden från 1945 ser kanske mer gemytlig ut med blommor och lekande barn men då får man komma ihåg att nutidsbilden är tagen i slutet på november.

 3. Keth Andersson skriver:

  När min familj bodde i Solgården hos Nizzadamen i början av 50-talet var det bara att fråga syskonen Berggren var mamma var. De visste alltid åt vilket håll hon gått. De hade koll på alla i byn från sin bänk utanför huset.
  Kettan

 4. Ragnar Larsson skriver:

  Det vore intressant att veta vilken gård som kallades Solgården och vem var Nizzadamen?

 5. Keth Andersson skriver:

  Solgården är nummer 11 på Ragnar Påhlssons karta. Alltså mellan Hults och Rosengården. Nizzadamen hette Eva Lundborg och ägde gården. Återkommer med foton.

 6. Ragnar Larsson skriver:

  Här är en kommentar som lämnats under ”Information om dessa sidor”. Eftersom den berör syskonen Berggren som bodde i ”Ola Påls” kopierar jag den även hit.

  Vad roligt att jag hittade din sida. Jag har nämligen försökt att släktforska lite på Berggren i från Skepparviken och får se just dom på en bild. Hon som heter Augusta och som hade kommit hem från Amerika efter 35 år tillsammans med sin bror Axel, hon var ett kort tag gift med min svärfars farfar i USA( johan Bernholm) Och vi har försökt att komma fram till vad som hände med med Johan i Usa. Så om några ättlingar till Augusta, Axel finns kvar och som läser detta och har upplysningar så är vi tacksam för svar. Min svärfar börjar bli gammal nu och skulle gärna vilja veta lite om sin farfar.
  MVH Berit och Eno Gustafsson i Göteborg

 7. Lars Oredsson skriver:

  Jag heter Lars Oredsson och har Tage Berggrens ställe på Hallandsåsens sydsida nära Margretetorp. Tages far hette Oskar och var bror till Augusta. Tage var min farmors bror. Augusta var Tages faster. Tage hade en bror, Otto, som emigrerade till USA vid 14 års ålder och kom aldrig tillbaka till Sverige. Han gifte sig med en Irländska som hette Rhea, de fick två barn. Jag har mer information och bilder om det skulle vara intressant.
  Jag ser i Berggrens ”Familjebibel” att Augusta Karolina Berggren gifte sig med John Edward Bernholm den 13 Augusti 1892 och skilde sig den 17 Januari 1911.

 8. Ragnar Larsson skriver:

  Hej, Lars. Om du har information och bilder som berättar om personerna med Skepparkroksanknytning i Berggrenska släkten
  är jag mycket intresserad. Jag tänker på Anders Berggren, hustrun Kjersti och barnen Alma, Augusta och Axel.

 9. Berit Gustafsson skriver:

  Hej Lars!
  Blev jätteglad när jag såg detta för det var ju 3 år sedan jag skrev denna efterlysning(man ska aldrig sluta hoppas) Vet du möjligen vart de skilde sig? Har du ev någon bild på honom John Bernholm? Du vet väl att domstolen i New york dömde Johan att gifta sig med Augusta?
  Du får mer än gärna ringa till mig på 031 829793 eller 0706 729793

 10. BERITS RECEPT skriver:

  Nu har jag lite mer information ang denna Johan Bernholm. Han var tydligen gift med 2 kvinnor samtidigt i USA och båda kom från Barkåkra,Den ena är Augusta som finns ovan och den andra hette Josefine Hammarlund (Hennes bror hette Nestor) är det någon som känner till den familjen och har ev foton?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s