Skepparkrokens historia del 2

Det här är fortsättningen på artikeln i Barkåkras församlingsblad – Skepparkrokens historia del 1.

Namnet Skepparkroken ger sig själv, här bodde på 1840-talet inte mindre än 12 st Skeppare. Bröderna Hult, Erik Pålsson, bröderna Larsson och Gudmundsson var på sin tid kända skeppare. Deras pojkar som här växte upp följde i sina fäders spår. Sjökapten Erik Pålsson 1809-1892 kom att tjäna olika rederier och fartyg bl. a. var det barkskeppet Prins Gustav. En modell av denna hänger i Barkåkra kyrka mitt emot predikstolen. Med detta skepp gjordes långfärder till bl. a. Egypten, Brasilien och Nordamerika. Votivskeppet är skänkt av släktingar 1947, det är tillverkat av landets främste modellbyggare, Viktor Carlsson i Gökalund.
Skepparkroken hade egen skola, byggnaden uppfördes år 1840 och donerades 1870 till skoländamål av Inspektor P. Nilsson, Svedberga. Nilsson var född i Skepparkroken.

I början av 1900-talet var byns invånarantal över 100. Skolan lades ner 1953 och försåldes, medeln gick till en fond vars avkastning skall gå till stipendier till elever från Skepparkroken. Under min skoltid i Skepparkrokens småskola var min lärarinna Mandla Ivarsson, hon efterträddes av Olga Hellberg.

På 30-talet (?) såg ”kroken” i Skepparkroken ut så här på ett vykort. Det lilla uthuset till höger om mannen på bilden är borta sedan länge.

Kroken i Skepparkroken på 30-talet

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skepparkrokens historia del 2

  1. Ulla von Kunhardt (f. Thott) skriver:

    Uthuset till höger på vykortet tillhörde huset till vänster och togs bort i samband med att kommunalt vatten och avlopp lades i början av 1960-talet. Huset till vänster (nuv. Skepparkroksvägen 29) har varit i vår familj sedan 1918. Den nyare delen (med gaveln mot gatan (om)byggdes 1801 enligt ljusstake som hittades i samband med renovering. Vill gärna ha mer information om den äldre historien. Finns det kartor från före 1764?

  2. Ragnar Larsson skriver:

    Det finns en karta från 1726 som visar huset.
    http://r4t.com/2009/11/22/skepparkroken-1726/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s