Skepparkrokens historia del 1

Från en äldre artikel i Barkåkras församlingsblad signerad G.H. är texten nedan citerad. G.H. står förmodligen för Gösta Hellberg.

Namnet Skepparkroken kan spåras tillbaka till början av 1600-talet. Engeltofta gods har varit ägare till marken fram till 1920-talet. Enligt storskiftesmätningen 1780 omfattade Skepparkroken ett område av 89 tunnland med skeppshamn och lastplats.

Byn var ett frälsehemman och var uppdelat i 13 torplägenheter, till varje torplägenhet hörde i regel några tunnland jord fördelade på flera ställen, till byn hörde också några gatuhus.

Hamnen var Engeltoftas och nyttjades jämväl av byns befolkning. Det var här som Baron Carl Georg Stjärnsvärd i slutet av 1700-talet inskeppade jordbrukare och smeder från Skottland. Ett eget skeppsvarv med 5-6 anställda jämte en egen hamn gav brukarna goda inkomster. Varvet upphörde på 1880-talet. Hamnen var den största på Bjärekusten, härifrån utskeppades stora mängder timmer från Hallandsåsens skogar. Under 1800-talet kom hamnen även att tjänstgöra for utskeppning av spannmål. Efter järnvägens tillkomst 1885 miste hamnen alltmer sin plats för utskeppning. Tullbåten var stationerad i Skepparkroken. Den hade 4 mans besättning, min farfar var en av dessa, Kustroddare var hans titel. I dag användes hamnen mest för nöjessegling och fritidsfiske.

Hamnen var den största på Bjärekusten – svårt att tror när det fortfarande idag ser ut som på det här vykortet från 1968.

Skepparkroken vykort

Skepparkroken 1968

Om Ragnar Larsson

bor i Björkhagen utanför Ängelholm i nordvästra Skåne
Detta inlägg publicerades i Skepparkrokshistoria och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skepparkrokens historia del 1

  1. katsura skriver:

    Så trevligt att läsa lite om Skepparkrokens historia! Bilden från 1968 kunde lika gärna ha varit fotograferad idag! / Cecilia ÄE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s